Wat ramadan voor je kan doen

Het is lang geleden dat ik in de stad ben geweest. Maar vandaag strijk ik neer bij Chocolate Company Zwolle om te genieten van een heerlijke chocoladehavermelk voordat de ramadan begint. Die begint morgen, 1 april (en dit is geen grap).

De ramadan start bij nieuwe maan en eindigt bij de volgende nieuwe maan. Als je met de maanmaanden leeft, en bekend bent met de vastenmaand, dan weet je dat de ramadan elk jaar 11 dagen naar voren verschuift. Dit betekent dat de ramadan in elk seizoen kan plaatsvinden.

Van zonsopgang tot zonsondergang onthoud je je van eten, drinken, roken, seks. Niet drinken betekent heel concreet: NIETS drinken. De meest gestelde vraag (vaak op een verbaasde, verontwaardigde manier uitgesproken) is: Mag je geen koffie? En als je uitlegt dat je echt niets mag drinken dan volgt deze:

Ook geen water?????????

Tijdens de ramadan besteed je (nog) meer aandacht aan gedachtenonderzoek, contemplatie, meditatie & gebed. In de Marokkaanse cultuur, de cultuur waarin ik ben opgegroeid, bezoek je ook overdag familie en heb je meer tijd voor elkaar, omdat je niets hoeft voor te bereiden.

Maar er wordt soms ook samen gegeten. Dit is per familie verschillend. Zelf zoek ik liever de rust op. Mijn niet-vastende vrienden weten dat ze mij niet hoeven uit te nodigen voor het een of ander. Ik hou van de stilte die mij verrijkt omdat ik dan verbonden ben met het Alles-wat-is.

In de stilte kan ik de stem namens God horen die via mijn innerlijke Gids tot mij spreekt.

Dan volgt het doen in de wereld; ik doe wat ik moet doen, trouw aan mijn innerlijke Gids. Wetende dat deze weg altijd en zonder uitzondering naar een totale zekerheid leidt. En wat ik ook heel zeker weet en inmiddels ondervonden heb is dat de stem van het ego (het ik-je) alleen maar tijdelijke vrede biedt, die bovendien aan voorwaarden gebonden is. Dood- en doodvermoeiend.

Dat ik vast, betekent niet dat ik mezelf als moslim beschouw volgens de reguliere opvatting. Elke religie is wat mij betreft een vorm en vormen zijn altijd een beperking. Ik heb mezelf vrijgemaakt van vorm en volg simpelweg innerlijke leiding. Het kan zijn dat ik in een kerkdienst beland, of uren met God praat al wandelend in de natuur. God is overal. God is het waarin ik rust. Ik ben deel van God.

Het vasten is een vorm en elke vorm is beperkt

Toch is het elk jaar weer een verrassende ervaring omdat het leidt tot inzichten en zelfkennis. Ben je benieuwd geworden naar het vasten en wat het vasten voor jou kan doen? Neem contact met mij op en ik help je verder.

Ik wens jou een gezegende ramadan.

In vrede,
Samira Ahale

Auteur: Samira Ahale

Samira Ahale (1977) inspireert en motiveert ieder die op weg is naar zelfkennis en vanuit innerlijke vrede, vreugde en vrijheid verder wil. Als krachtig reisleider heeft ze honderden innerlijke reizen begeleid met inzichtgevende gesprekken en transpersoonlijke meditatie. Ze is auteur van Eindelijk Vrij, De Spirituele Allochtoon & Het Kusjeshuis en VRIJHEID IN ZICHT & De kracht van overgave. Ze is spreker over o.a. zingeving, levensbeschouwing en non-dualiteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *