Herstellen, helen, nieuwe energie

December, een maand van verstilling, stapje terugdoen, naar binnen kijken en loslaten. Maar het is ook een maand van dingen afvinken en van jachten en jagen, zowel thuis als op het werk.

December ervaar ik als een spirituele maand, net als de vastenmaand ramadan. Tijd voor inkeer, voor retrospectie: Wat dient geen doel meer? Wat mag opgeruimd worden?

Waar mag jij ruimte voor maken?

En zo heb ik afgelopen maand afscheid genomen van de felblauwe kleur op de grote wand waar we vanaf de bank naar keken. Ik voelde de behoefte aan warme, aardste tinten om me heen. Het werd okergeel. En van het ene kwam het andere. Mooie lampen boven de eettafel, een nieuwe bank (die nog geleverd wordt), een aqua-kleurige fauteuil waarin ik lekker kan chillen, breien en lezen. En met de kennis van de Feng Shui door het huis heen.

Spullen die geen doel dienen

Maar het zijn niet alleen spullen die je loslaat, weggeeft, wegdoet. Ook fysiek gebeurt er het een en ander in het proces van verstilling. Het kan zich ook uiten in fysieke ongemakken, zoals verkoudheid/griep. Dus dat betekent weer alles laten zijn zoals het is, de mailbox laten vollopen en nou ja, je weet het wel…
Het is wat het is. Overgave dus.

Leven volgens de orgaanklok

Zo kwam afgelopen maand, toen ik het verlangen voelde om meer volgens het natuurlijke ritme te leven, de Chinese geneeskunde op mijn pad. Wist je dat onze organen een periode kennen van hard werken gevolgd door een periode van rust? Ook zijn er tal van eenvoudige oefeningen om je natuurlijke ritme terug te vinden. Triggerpoints, accupunctuurpunten, meridianen, ik vind het allemaal reuze interessant. Met kleine stapje pas ik de veranderingen toe in mijn leven en ik kan zeggen, het voelt nu al goed!

Hoe blijf je in deze wereld trouw aan je zelf? Hoe maak je ruimte voor je natuurlijke staat van zijn?

Laatst mocht ik poseren voor bovenstaande foto’s en maakte ik kennis met restorative yoga. De begeleiding van Kathaline voelde als een verwennerij en mijn lijf brak open en, wat een warmte, wat een diepte, wat een zachtheid voelde ik diep vanbinnen. Ik gaf me er helemaal aan over.

Het voordeel van Pilates les geven bij Zenmeesters is hun aanbod aan yoga ernaast en de balans tussen yin en yang.

Breng voldoende yin in je leven. In yin kun je helen, herstellen en nieuwe energie opdoen zodat je er volop (yang) er tegenaan kunt. Welkom bij een yin of yang les en misschien zie je bij Zenmeesters.

Foto: Jeroen Koornstra – Zenmeesters
Restorative yoga docent: Kathaline – Zenmeesters en Yogacentrum Metta

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *