Elke dag een beetje vakantie

Elke zomer kijken we er weer naar uit, of, zien we er juist tegenop; vakantie! De stress als je alleen bent bv. Of de stress van het inpakken en voortdurend bij elkaar zijn. Ook relaties kunnen een flinke dreun krijgen en als het al niet lekker loopt, kan een vakantie samen net dat laatste duwtje geven. Er is dan geen drukke werkweek en de sociale verplichtingen waarachter men zich kan verschuilen en het voortdurend op elkaars lippen zitten in een huisje (op wielen) of tentje…

Maar wat als je geen partner hebt en geen kinderen en de zomer je weer eens confronteert met ‘me, myself and I’? Of als je avontuurlijke plannen hebt en nog zoveel wil ervaren en beleven? Voor alles geldt; verwacht niet te weinig, maar ook niet teveel.

In deze blog enkele vakantietips om bij jezelf te blijven en je niet gek te laten maken door je denken:

 • Verwacht niet teveel van jezelf of de ander.
 • Misschien heb je lang uitgekeken naar deze vakantieperiode. Verwacht geen perfectie, een perfecte vakantie bestaat niet.
 • Je neemt je gewoontepatronen en je relatiedynamieken overal mee naartoe. Kijk de gevoelens aan die soms vanuit een onverwachte hoek naar boven schieten en doe regelmatig een stap terug zodat je kunt voelen wat er gevoeld wil worden. Er is nu eindelijk wat meer ruimte voor wat innerlijk onderdrukt wordt.
 • Eenmaal weg van je dagelijkse routines in een bekende omgeving kan het voelen alsof je alle controle verliest. Wees niet bevreesd en laat het maar gebeuren. Laat je maar vallen, je zult ervaren dat je gedragen wordt.
 • Probeer eens op een andere manier naar je dierbaren (mede-vakantiegangers) te kijken en stel jezelf de vraag: welke ideeën projecteer ik nog op ze? Eenmaal bewust van je projecties op anderen, is de weg vrij om ze hiervan te bevrijden, zodat je ze in een nieuw licht kunt zien.
 • Onthoud dat we allemaal deel zijn van het ene Zelf. Waar angst of oordeel is, weet dan; alles angst is een roep om Liefde. Ben je bereid deze liefde te beantwoorden?
 • Ben je alleenstaande, gescheiden of heb je geen kinderen en breng je de zomer in je eentje door, weet dan dat je nooit echt alleen bent. Het gevoel van eenzaamheid is iets waar we als mens allemaal mee te maken krijgen. In het alleen zijn vinden we onze ware essentie. Dit betekent niet dat je geen mensen mag opzoeken en nieuwe verbindingen mag leggen.
  Doorbreek het alleen zijn zonder je eenzaamheid te onderdrukken en plan activiteiten in met anderen, zoals een (stads-)wandeling of een museumbezoek. Weet dat elke ziel op de wereld uiteindelijk een eenzame weg gaat en dat deze eenzaamheid leidt naar het vinden van God.
  Er is niets mis met jou. 
 • En tot slot: STOP met het vergelijken van jouw leven en/of vakantie met die van een ander. Het is een ego-dingetje, dit voortdurende vergelijken. Verdwaal niet in deze valkuil. Het leidt onvermijdelijk tot een lijdensweg. Koester wat er nu is en je zult dankbaarheid ervaren.

Laat het allemaal maar gebeuren, of je nu thuis vakantie viert of elders. Fijne zomer!

Fijne zomer!

In vrede,
Samira Ahale

Auteur: Samira Ahale

Samira Ahale (1977) inspireert en motiveert ieder die op weg is naar zelfkennis en vanuit innerlijke vrede, vreugde en vrijheid verder wil. Als krachtig reisleider heeft ze honderden innerlijke reizen begeleid met inzichtgevende gesprekken en transpersoonlijke meditatie. Ze is auteur van Eindelijk Vrij, De Spirituele Allochtoon & Het Kusjeshuis en VRIJHEID IN ZICHT & De kracht van overgave. Ze is spreker over o.a. zingeving, levensbeschouwing en non-dualiteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *